Warning: Class '\Joomla\CMS\Document\Renderer\Html\ModulesRenderer' not found in /home/satinfob/public_html/joomla30_satinfo/libraries/loader.php on line 663
Сателит на SES ще пробва първи вече използвана ракета Falcon 9 на SpaceX тази вечер

Този сайт използва „бисквитки“ от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за ползването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на „бисквитки“.

Научете повече

РАЗБРАХ

Контакт

Feed RSS

Реклама

Реклама
loading...

Класации

Класации
BGtop
eXTReMe Tracker

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Днес, 30 март, при подходящи метеорологични условия, ракетата на компанията на Илън Мъск ще се опита да спази обещанието си да намали огромния разход на стартовете в космоса.

Полетът на SpaceX е насочен за четвъртък 18:27 EDT или 1:27 EET петък, българско време от историческата стартова площадка 39А в Космическия център Кенеди на НАСА във Флорида. 

Целта е да се използва за втори път долната половина (първата степен) на 70-метровата ракета Falcon 9, която SpaceX за първи път изстреля на 8 април, 2016 г.

Тогава ракетата достави сателит на орбита и се върна обратно на Земята и изправена стабилно кацна на автоматизираната плаваща платформа в Атлантическия океан.

Това е уникално - почти всички ракетни части днес катастрофират в океана след старта, потъват и никой повече не ги вижда отново. Ракетните бустери (ускорители) - обикновено са най-скъпата част на двустепенните ракети - те могат да струват десетки милиони долари.

"Повторното използване на първата степен може да даде на нашите клиенти - които досега са използвали ракетите на SpaceX за изстрелването на сателити и доставка на консумативи за космическите станции - около една 30% отстъпка за всеки старт на ракетата Falcon 9, която обикновено струва 62 млн щатски долара, заяви Гуин Шотуел (Gwynne Shotwell), главен изпълнителен директор на SpaceX.

Орбиталната ракетна система на SpaceX е вече най-достъпната в света, но такава отстъпка ще спести фирми повече от 18 милиона щатски долара на старт.

Но компанията SES, базираната в Люксембург, телекомуникационна компания и дългогодишен клиент на SpaceX, активно подкрепя компанията на Илън Мъск, така че може да бъде първата, която ще изстреля сателита си SES-10 с бустер втора употреба. Спътникът ще осигури интернет и телевизионно покритие за голяма част от Централна Америка и Южна Америка.

Ракетата ще издигне горната степен на десетки километри над земята, а след това ще се отдели от него. След това горната част ще се задейства и ще достави стаелита SES-10 в орбита на около 35 700 км над планетата. В това време първата степен ще падне обратно към плаващата платформа в океана.

Маркъс Пейер (Marcus Payer), директор по комуникациите на SES, заяви: 

"Ние не сме против риска, в противен случай нямаше да изстрелваме сателити. Ние не сме нови в този бизнес. Случват се такива неща, експлозията изобщо не разколеба нашата увереност в това, което прави SpaceX".

Джон Логсдън заяви, че не би се изненадал, ако SES са получили отстъпка в размер на 30% или дори да не платят нищо на SpaceX, тъй като това е демонстрационен полет.

Поначало ракетите Falcon 9 са проектирани за повторна употреба. Тази възможност частично бе изпълнена през пролетта на 2016 г. , когато компанията за първи път в историята на ракетостроенето приземи първата степен на Falcon 9 FT върху плаваща платформа като част от осмата мисия SpaceX CRS за доставка на кораба Dragon до МКС.

Точно тази степен ще се използва за първи път за повторен старт. По плана Falcon 9 FT ще трябва да изведе на геостационарна орбита сателит SES-10 на люксембургския сателитен оператор SES. Апаратът е предназначен да осигури телекомуникационни услуги на абонатите в Централна Америка, Бразилия, Карибите, Мексико и испаноезичните страни от Южна Америка. Стартът ще се проведе в комплекс LC-39А, разположен в космическия център Кенеди във Флорида.

Стартът на SES-10 бе насрочен за ноември миналата година, но бе отложен заради аварията през септември, когато Falcon 9 FT с израелския комуникационен спътник AMOS-6 се взриви на стартовата площадка два дни преди старта.

2017 започна успешно за SpaceX през януари 2017 на ниска околоземна орбита бяха изведени десет комуникационни сателити Iridium Next. По-рано през март Falcon 9 FT също успешно доведе до геостационарна орбита телекомуникационния спътник Echo Star 23.

SpaceX също е компанията която ще изведе първия български телекомуникационен сателит България Сат-1  последната промяна около него е че полета  вече изтеглен напред в времето за 3 полета след тая вечерния старт което ще е около края на месец Май .

Старта тази вечер може да наблюдавате ТУК

 

 

Who's Online

В момента има 38  гости и няма потребители и в сайта

Реклама

Реклама

Google Search

Custom Search

Social Bookmark

FacebookGoogle Bookmarks

copyright

© © 2024 . Всички права запазени.
Джумла! е безплатен софтуер под ГНУ/ГПЛ лиценз.